Van cravat naar stropdas
Stropdassen. Het wordt als netjes gezien om op een ingewikkelde manier een lange, geruite lap stof om je nek knopen. Stijlvol is het wel, en er is tegenwoordig een eindeloze variatie aan kleuren en patronen. Maar hoe kwam iemand er eigenlijk op? Had het vroeger een andere functie dan nu? De geschiedenis van de stropdas is gek genoeg nog best interessant.
Cravat
De allereerste stropdassen werden al rond de 17e en 18e eeuw gezien bij Kroatische huursoldaten tijdens de 30-jarige oorlog. De soldaten werden ingehuurd door de Fransen, die toen al een oog voor kleding en mode hadden. De Franse koning vond namelijk dat de doek die de soldaten om hun nek droegen om hun uniform te sluiten, ook wel goed kon dienen als decoratie van het uniform. De koning besloot deze ‘Cravate’ bij de dresscode voor koninklijke gelegenheden te voegen. Dit sloeg ook aan bij de rest van Europa en al snel was de cravat een trend. Daarna werd een dunnere versie uitgebracht waarvan de naam afkomstig was van de slag bij Steenkerke (de steinkirk).
Macaroni’s
In het begin van de 18e eeuw begonnen Europese soldaten met het dragen van een leren halsband om de nek te beschermen en het hoofd rechtop te houden. De halsband, of eerder een soort das, werd niet van voren maar van achteren dicht gespeld. Aan het eind van de 18e eeuw was de cravat weer helemaal ‘in’ bij de modebewuste Engelsmannen, ook wel macaroni’s genoemd.
Ook voor ander werk
In de 19e eeuw, voornamelijk tijdens de industriële revolutie, werden de eerste stropdassen gemaakt die al meer op de stropdassen van nu beginnen te lijken. Het was belangrijk dat deze dassen makkelijk te knopen waren en goed bleven zitten tijdens al het werk in de industrie. Rond deze tijd begonnen ontwerpers ook overdwars te weven, voor meer elasticiteit. Dit is nu nog steeds terug te zien in de huidige gewoven stropdassen.
Nu
De geschiedenis gaat nog veel verder. Alles bij elkaar maakt de stropdas zoals we hem nu kennen. Al werd het een tijd lang een accessoire die vooral gedragen werd door zakenmannen, wordt het nu weer steeds vaker bij vrouwen gezien. Dit is natuurlijk niet zo gek, aangezien je enorm kunt variëren met kleuren en patronen. Er zijn zelfs eindeloos veel manieren om de stropdas te knopen. Ook worden ze gedragen voor de meer informele gelegenheden. Vroeger was de stropdas al helemaal in en werd het telkens aangepast naar de wens van de mens. Kortom, de stropdas raakt nooit uit de mode.